Norska odlaren Helene: ”Magical Revolution är verkligen speciell”

Meet the grower

Norska odlaren Helene: ”Magical Revolution är verkligen speciell”

Det är ganska vanligt att plantskolor är familjeföretag, och det gäller även Kristansen Gartneri. Helene berättar: ”Mina morföräldrar startade den här plantskolan år 1952. Företaget ligger i Grimstad, i södra delarna av landet. Grimstad är känt som den soligaste platsen i Norge. Min mormor och morfar började med att odla grönsaker på fönsterbrädor och på friland. Senare började de odla blommor i ett litet växthus. Min far övertog företaget 1989 och sedan dess har det vuxit till en plantskola med tolv hektar mark. Vi förodlar plantor till snittblommor. De viktigaste arterna är Osteospermum, Argyranthemum, gröna växter, julstjärnor och naturligtvis hortensior.

Magicals för inomhus- och utomhusbruk

Helene fortsätter: ”Magical Hydrangea har fler och finare blommor är ”vanliga” hortensior. De är också enklare att sköta, eftersom de är så starka. Magical Revolution är verkligen populär här i Norge, och jag hör till beundrarna. Jag är verkligen entusiastisk över Magical Revolution: blommorna på den här växten är så speciella, de utstrålar överdåd och fräschör. Den här varieteten och dess färger passar dessutom perfekt till den nordiska färgpaletten med pastellfärger. Vi odlar även trädgårdsvarianterna Magical Amethyst och Magical Coral för lite mer färg. Och naturligtvis på grund av den starka kvaliteten och färgskiftningarna. Men Magical Revolution är definitivt den populäraste varianten just nu."

Odlar till hela Norge

Hamnar alla dessa Magicals i norska trädgårdar och vardagsrum? Helene: “Ja, vi odlar mycket riktigt trädgårds- och krukhortensia till hela Norge. Det har vi gjort sedan 2015/2016. Vår försäljningsmarknad är 100 % norsk, vi säljer växterna via trädgårdscentra och blomsteraffärer. Under lågsäsong arbetar här cirka 16 anställda, under högsäsong ökar det till ungefär 60 personer.”

Sedan barnsben på plantskolan

Och Helene själv? Hur länge har hon arbetat på plantskolan? ”Jag har tre systrar, men det vara bara jag som var intresserad av att börja i familjeföretaget. Jag sprang omkring här som barn, tillsammans med min mormor. Efter skolan, på sommarloven och på helgerna jobbade jag i plantskolan. Sedan studerade jag Economics, International Business & Marketing och efter det började jag arbeta heltid här. Har hon tid för andra roliga saker vid sidan av arbetet? Helene skrattar. ”Jag har ingen tid för hobbyer - växterna är min hobby! Vi har fullt upp, men fullt upp på ett bra sätt."