”Magicals ger kunderna valuta för pengarna”

Meet the grower

”Magicals ger kunderna valuta för pengarna”

Tim odlar rosenskärm och julstjärna. Samt Magical Amethyst i blått och rosa. ”Vi odlar krukvarianten, i stora krukstorlekar. Det är kraftiga växter av toppkvalitet som vi levererar till en exklusiv marknad. Hotell till exempel, men även kyrkor, restauranger och utställningslokaler. Och till konsumenter naturligtvis, i Nederländerna, Tyskland, Belgien och Frankrike. Försäljningen sker via högkvalitativa trädgårdscentra och blomsteraffärer.

Från snittblomma till krukväxt

”Jag började arbeta som odlare 2007. Från början hade min familj snittblommor. Jag tog över företaget, men tyckte att krukväxter, speciellt hortensior, var intressantare.” Varför? Tim förklarar: ”När man odlar krukhortensia kan man till stor del styra processen själv. Det är ett förlopp på två år, från skott till blommande slutprodukt. Så om jag gör mitt allra bästa får jag en bättre slutprodukt. Det gillar jag. 2011 tog jag definitivt steget från snittblommor till krukväxter, 2018 startade jag ett nytt företag och 2019 började jag sälja Magical Amethyst.

Magicals populära bland konsumenter

Tim: ”Magicals är urstarka. Därför ville jag ha dem i vårt sortiment. Blommornas färg, skiftningarna, hållbarheten: man kan njuta av dem mycket länge, år efter år. Det får jag ofta höra från kunderna. Vår plantskola ligger nära Royal FloraHolland. Många exportörer och ägare till trädgårdscentra kommer hit och tittar. De berättar för mig hur förtjusta deras kunder är över Magical Hydrangea. Kunderna får verkligen valuta för pengarna.

Så miljövänligt som möjligt

Hur ser Tims företag ut? ”Vi försöker odla så hållbart som möjligt. Vi har miljöcertifikat, växthus med ”grön” märkning, vi återanvänder allt vårt vatten, värmer upp växthuset med jordvärme och byter ut allt fler kemiska bekämpningsmedel mot ekologiska varianter. År 2021 anlade vi ett friland för att härda våra hortensior. Och 2022 övertog vi grannens växthus. Nu har vi totalt cirka 5,5 hektar.

Ung och entusiastisk

Alltid fullt upp. Tim: ”I genomsnitt arbetar tio personer här. Min fru Marjolein och jag styr företaget tillsammans. Det kan vara ganska stressigt, men vi är unga och entusiastiska. Vi gillar att ha fullt upp. Tillsammans med våra tre små barn bor vi intill odlingarna, så det går bra att kombinera.