Noorse kweker Helene: ‘De Magical Revolution heeft echt iets speciaals’

Meet the grower

Noorse kweker Helene: ‘De Magical Revolution heeft echt iets speciaals’

Zoals we vaak zien bij kwekerijen, is Kristiansen Gartneri een familiebedrijf. Helene vertelt: "Mijn grootouders begonnen met deze kwekerij in 1952. Het bedrijf staat in Grimstad, in het zuiden van Noorwegen. Grimstad is de Noorse plaats met de meeste zonneschijn. Mijn opa en oma begonnen met het telen van groenten in vensterbanken en op het veld. Later kwamen daar bloemen bij in een kleine kas. Vandaag de dag, sinds mijn vader het bedrijf overnam in 1989, is dit uitgegroeid tot een kwekerij met twaalf hectare land. We kweken jonge planten voor snijbloemen, de belangrijkste soorten zijn Osteospermum, Argyranthemum, groene planten, Poinsettias en natuurlijk Hydrangea’s.

Magicals voor binnen en buiten

Helene vervolgt: "Magical Hydrangea’s hebben meer en fijnere bloemen dan ‘gewone’ Hydrangea’s. Ze hebben ook minder verzorging nodig, omdat ze ontzettend sterk zijn. De Magical Revolution is een uitgesproken favoriet hier in Noorwegen, ook bij mij. Ik ben grote fan van de Revolution: de bloemen van deze plant hebben iets speciaals, een bepaalde overdaad en frisheid. Deze specifieke plant en haar kleuren passen perfect bij het Scandinavische pastelkleurenpalet. Voor de tuin kweken we ook de Magical Amethyst en de Coral voor wat meer kleur. En natuurlijk vanwege de sterke kwaliteit en de doorkleuring van de planten. Maar de Magical Revolution is momenteel absoluut het populairst. "

Kweken voor heel Noorwegen

Komen deze Magicals allemaal terecht in Noorse tuinen en kamers? Helene: “We kweken inderdaad tuin- en kamerMagicals voor heel Noorwegen. Dat doen we sinds 2015/2016. Onze sales markt is 100% Noors, we verkopen de planten via tuincentra en bloemenwinkels. In het laagseizoen werken hier ongeveer 16 werknemers, in het hoogseizoen loopt dat op tot zo’n 60 mensen.”

Als kind al op de kwekerij

En Helene zelf? Hoe lang werkt zij al op de kwekerij? "Ik heb drie zussen, maar ik ben de enige die in het familiebedrijf wilde stappen. Ik kwam hier als kind al, samen met mijn oma. Na school, tijdens vakanties en in het weekend werkte ik in de kwekerij. Daarna studeerde ik Economics, International Business & Marketing en sindsdien werk ik fulltime hier.” Heeft ze nog wel tijd voor leuke dingen naast het werk? Helene lacht. "Ik heb geen tijd voor hobby’s – de planten zijn mijn hobby! We zijn druk hier, maar prettig druk."