Helene, gartner i Norge: ‘En Magical Revolution har virkelig noget ganske særligt’

Meet the grower

Helene, gartner i Norge: ‘En Magical Revolution har virkelig noget ganske særligt’

Som vi ofte oplever inden for branchen, er Kristiansen Gartneri en familiebedrift. Helene fortæller: "Mine bedsteforældre begyndte med gartneriet i 1952. Gartneriet ligger i Grimstad, i det sydlige Norge. Grimstad er det sted i Norge, der har flest solskinstimer. Min bedstefar og bedstemor begyndte med at dyrke grøntsager i vindueskarme og på friland. Senere kom der blomster til i et lille drivhus. Efter at min far havde overtaget gartneriet i 1989, er gartneriet blevet en del større og råder nu over et areal på 12 hektar. Vi dyrker unge planter til snitblomster, og de vigtigste sorter er Osteospermum, Argyranthemum, grønne planter, Poinsettias og selvfølgelig Hydrangeaer.

Magicals til inde og ude

Helene fortsætter: "Magical Hydrangea sætter flere og finere blomster end ‘almindelig’ Hydrangea. De skal heller ikke passes og plejes så meget, fordi de er utroligt stærke. Magical Revolution er en stor favorit her i Norge - også for mig. Jeg holder virkelig af Revolution: blomsterne på planten har noget helt specielt, en vis overdådighed og friskhed.” Denne specielle plante og farverne passer perfekt til den skandinaviske pastelfarvepalet. Til haven dyrker vi også Magical Amethyst og Coral, som giver lidt mere farve. Og så selvfølgelig også på grund af planternes eminente kvalitet og farveskift. Men Magical Revolution er på nuværende tidspunkt den absolut mest populære. "

Afsætter til hele Norge

Ender alle disse Magicals i norske stuer og haver? Helene: “Javist, vi dyrker have- og stuehortensiaer til hele Norge. Det har vi gjort siden 2015/2016. Vores afsætningsmarked er 100% norsk, og vi leverer planterne til havecentre og blomsterbutikker. I lavsæsonen har vi ca. 16 ansatte, i højsæsonen er vi helt oppe på omkring 60 medarbejdere.”

Var allerede som barn med i gartneriet

Og Helene selv? Hvor længe har du egentlig arbejdet i gartneriet? "Jeg har tre søstre, men jeg er den eneste, der ville være med i familiebedriften. Jeg kom her allerede fra barnsben, sammen med min bedstemor. Jeg arbejdede i gartneriet efter skoletid, i ferier og i weekenderne. Derefter studerede jeg Economics, International Business & Marketing og har siden arbejdet fulltime her.” Har hun så også tid til fritidsaktiviteter? Helene griner. "Jeg har ikke tid til hobbyer – planterne er min hobby! Vi har travlt her, men dejlig travlt. "