Gartner Radek: “Magical Revolution var virkelig en revolution for os”

Meet the grower

Gartner Radek: “Magical Revolution var virkelig en revolution for os”

Vi møder Radek en grå mandag morgen i oktober. “Min far opstartede gartneriet for omkring 30 år siden. Min bedstefar var også gartner, så det ligger til familien. Vi har dyrket Hydrangea macrophylla i femten år, og vi har nu høstet en del erfaring med de planter.”

Gartneri og havecenter

“Vi har dyrket Magicals siden 2021. Og når jeg siger ‘vi’, mener jeg mine forældre, vores otte medarbejdere og mig selv. Vi har ikke kun et gartneri men også et havecenter, hvor vi sælger vores planter. “Derfor ved vi, hvad kunderne gerne vil have, vi forstår dem.” Ud over Magical Hydrangeaer dyrker vi også roser, Hydrangea paniculata, nåletræer og forskellige græssorter og andre stauder.”

Magicals til blomsterbutikker og restauranter

Gartneriet har en bred vifte af kunder, fortæller Radek: “Ud over almindelige forbrugere sælger vi også store partier til andre havecentre, og her tilbyder vi dem de bedste sorter og varieteter. Desuden afsætter vi mange Magical Hydrangeaer til blomsterbutikker og for eksempel restauranter her i Polen. Vi har således et godt kendskab til markedet og afsætter vores produkter til et bredt udsnit.”

Begejstret for Magicals

Hvad er det, der gør en Magical så magisk? Radek fortæller: “Da vi for første gang så Magical hortensiaer, var vi virkelig begejstrede! Blomsterne er så utroligt stærke, og de tåler både sol og regn. De skiller sig virkelig ud på markedet. Vi var allerede specialiseret i at dyrke planter af høj kvalitet, så Magical Hydrangeaer passer perfekt i vores sortiment.”

Magical Revolution som favorit

“Vi dyrker kun Magicals til haven, i 5-liters potter. Mine favoritter er Magical Revolution, Greenfire, Evolution, Coral og Amethyst. Men hvis jeg virkelig skal vælge en bestemt Magical, så bliver det Revolution, for det var med den, vi begyndte vores Magical-eventyr. Denne plante var rent bogstaveligt en revolution for os: vi var dybt imponerede af den.”

Automatisering i gartneriet

Hvordan forløber et gennemsnitligt år for en gartner? Radek: “Om efteråret er der meget roligt, hvorimod vi har meget travlt om foråret og sommeren. Om vinteren forbereder vi den nye sæson, således at vi om foråret kan begynde med ny energi. Vi gør en indsats for så vidt muligt at automatisere driften. Eksempelvis ved hjælp af en maskine, som sætter planterne i potter og en robot, som planter dem. Men maskiner kan også sætte planterne på borde, når bestillinger skal klargøres.”

Om efteråret er der tid til hobbyer

Men ud over arbejdet er der så egentlig også tid til andre ting? Radek: “Om sommeren er der næsten ikke tid til andre ting. Jeg kan virkelig godt lide at cykle, og her i området er der vidunderlige landskaber. Men om foråret og sommeren er der næsten ikke tid til det. Så ture på cyklen foregår for det meste om efteråret. Resten af året fokuserer jeg igen på at dyrke planter af den allerbedste kvalitet. Planter, som giver en absolut tilfredsstillende omsætning. Så vi er meget glade for, at vi hører med til Magical Hydrangea-familien!”